Miina Lukkari

  • graafinen suunnittelu
  • valokuvaus
  • video
  • graafinen suunnittelu
  • valokuvaus
Tiedätkö

Mitä eroa on...?


Potretti- ja dokumentaarinen kuvaus eroavat sisällöltään ja lopputulokseltaan toisistaan, mutta tiedätkö, että miten? Klikkaa alla olevaa väliotsikkoa, niin kerron sen sinulle.

Potrettikuvaukset ovat suunniteltuja kuvaustilanteita, joissa ohjaan kuvattavaa. Se on visuaalista tarinankerrontaa, jossa lopputuloksena on muotokuva.

Kuvauksen hinta sisältää pääsääntöisesti noin yhden (1) tunnin kuvauksen, kuvien esikäsittelyn, laajan valintagallerian netissä sekä arvonlisäveron. Kuvausmaksu ei sisällä kuvatiedostoja, kuvatuotteita, eikä velvoita ostamaan kuvatiedostoja tai kuvapaketteja.


Lasku kuvauksesta lähtee sähköpostiisi kuvauspäivän jälkeen, mutta laskutan haluamasi kuvatiedostot vasta kuvavalintojesi jälkeen. Lopullisten potrettikuvien hinnat sisältävät viimeistellyn kuvankäsittelyn.

Ostamanne kuvat toimitetaan digitiedostoina. Saatte käyttöoikeuden 
teettää kuvista rajattomasti valokuvatuotteita: valokuva-albumeita, kuvia, canvas- tai puutauluja, julisteita jne. yksityiskäyttöön haluamassanne palvelussa.

Kuvaus voidaan toteuttaa sisällä ja/tai ulkona. Paikka ja aika sovitaan yhdessä etukäteen. Voit ehdottaa lempimiljöötäsi tai voin etsiä sopivan kuvauskohteen sovittujen raamien tai toiveiden perusteella.

Dokumentaarinen kuvaus esim. perhejuhlissa (kastajaiset, häät, hautajaiset, syntymäpäivät, valmistumisjuhlat, kihlajaiset jne.) tai tapahtumissa sisältää tilannekuvausta ja tapahtuman yksityiskohtien taltioimista.

Teen kuville peruskäsittelyn (valot, värisävyt, horisontin suoristus, rajaus), mutta esim. taustalla olevia häiritseviä asioita tai ihon virheitä en automaattisesti poista tai korjaa. Jos kuitenkin tarvitset kuvaan vähän laajempaa korjailua, niin laskutan tästä käytetyn ajan perusteella.

Dokumentaarinen kuvaus hinnoitellaan käytetyn ajan mukaan eikä saamaasi kuvamäärää ole rajoitettu.
 Saat käyttöösi siis KAIKKI kuvat, jotka on otettu, jos ne vain ylittävät julkaisukynnyksen rajan ja laatukriteerit. Helpotan kuvankatselu-urakkaasi sillä, että valitsen puolestasi toimitettavat kuvat. Kuvamäärä luonnollisesti riippuu kuvaukseen varatusta ja käytetystä ajasta ja tilaisuuden yksittäisistä tapahtumista. Kahdessa tunnissa ehtii kuvaamaan enemmän kuin tunnissa, eikös niin?

Usein kysytyt kysymykset potrettikuvaus
Info eroavaisuudet
Usein kysytyt kysymykset voimistelija
Usein kysytyt kysymykset lemmikki

Usein Kysytyt
Kysymykset

Lähetä minulle viestiä joko yhteydenottolomakkeella tai sähköpostilla. Kerro viestissäsi, että millaista kuvausta olit ajatellut, milloin ja missä. Vastaan sinulle yleensä jo saman vuorokauden aikana, sopiiko ajankohta kalenteriini.

Sähköisestä ajanvarauskalenterista voit varata noin 1 h kuvauksia, esim. valmistujaiskuvaus, rippikuvaus, yksivuotiskuvaus, lapsikuvaus, perhekuvaus…

Suurin ero minikuvauksen ja muotokuvauksen välillä on kuvaukseen käytettävässä ajassa. Minikuvaus kestää 30 minuuttia ja muotokuvaus tunnin. Tunnin aikana kuvaaja ehtii ottaa enemmän kuvia, ja siten se vaikuttaa myös koevedosgalleriaan tai toimitettavien kuvien määrään, mikäli olet valinnut itsellesi kuvapaketin, joka sisältää ”kaikki kuvat”.

Tule omana itsenäsi ja avoimin mielin. Teen parhaani, jotta rentoudut. Kuuntele neuvojani, vaikka ne tuntuisivat pöhköiltäkin. Olen ohjannut kuvauksissa kaikenikäisiä ihmisiä, ja kameran takaa näen, missä asennossa tai kulmassa kuvattava on mielestäni luonnollisimmillaan.

Jos olet nähnyt netissä tai somessa hurmaavan kuvan, jonka tunnelman haluaisit omaan kuvaasi, voit lähettää minulle inspiraatiokuviasi jo etukäteen fiilisteltäviksi.

Jokainen kuvaus sujuu omalla painollaan ja varsinkin lapsikuvauksessa edetään lapsen ehdoilla ilman vaatimuksia. Otamme breikin tai useamman, jos tarve vaatii. Tai siirretään kuvausta, jos homma ei vain yksinkertaisesti onnistu sinä päivänä. Se ei ole katastrofi. Yksivuotiskuvauksissa on hyvä olla mukana kaksi aikuista – toinen hyssyttää ja halailee ja toinen hauskuuttaa.

Voit ottaa kuvaukseen mukaan vaihtovaatteet, jos haluat. Suosin itse yksinkertaisia, luonnonläheisiä sävyjä ja kuoseja, mutta kuvaukseen tulet tietenkin senvärisissä vaatteissa, joissa itse viihdyt. Yksiväriset vaatteet ovat ajattomia ja parinkymmenen vuoden päästä kiität itseäsi, ettet valinnut kuvaan päällesi trendikästä (?) neonväriä isoine kuvioineen.

Perhekuvaukseen on hyvä valita yhtenäinen vaatetus, joiden sävyt ja värit sointuvat yhteen. Valkoinen ja farkunsininen ovat aina turvallinen valinta.

Tule kuvaukseen ajoissa, n. 5-10 minuuttia ennen sovittua aikaa. Myöhässä tuleminen, vaatteiden vaihtaminen jne. lyhentää käytettävissä olevaa kuvausaikaa. Ei aina, mutta joskus.

 

Voit ehdottaa lempimiljöötäsi tai voin etsiä sopivan kuvauskohteen toiveiden perusteella. Kuvaan koko Kainuun alueella, pääasiassa Kajaanissa. Matkustan tarvittaessa kuvaamaan sinua kauemmaksikin, mutta veloitan kuvausmatkan matkakustannukset laskullani.

Minulla on lapsikuvaukseen rekvisiittaa: tuoleja, jakkaroita, erilaisia koreja ja laatikoita, potkuauto, keinuhevonen jne. Voin pyydettäessä lähettää linkin rekvisiittakuviini.

Toimitusajat vaihtelevat riippuen sesongista. Olen yrittänyt pitää kuvauskalenteriani väljänä, jotta edittijono ei veny liian pitkäksi. Yleensä toimitan peruskäsitellyn vedosgallerian nähtäväksi 2-3 päivän sisällä kuvauksesta. Lopulliset käsitellyt kuvatiedostot toimitan yleensä n. viikon sisällä asiakkaan tekemistä kuvavalinnoista. Huomioi, että toimitan kuvat vasta, kun molemmat laskut; kuvauksesta ja kuvatiedostoista, näkyvät reskontrassa maksettuina.

Hääkuvien toimitusajat ovat hieman pidempiä. Hääpotrettien esivalintakuvat toimitan hääparille viimeistään 2 viikon kuluttua juhlista. Valmiit kuvat toimitan hääparille viimeistään 4 viikon päästä kuvavalinnoista. Dokumentaariset kuvat toimitetaan viimeistään 4 viikon päästä juhlapäivästä. Yleensä toimitusajat ovat lyhyemmät, mutta näiden suhteen otan aina varman päälle.

Mutta mikäli tarvitset kuvia TOSI nopeasti, olen TOSI nopea. Valmistaudu kuitenkin maksamaan TOSI nopeasta toimituksesta vähän kiirelisää.

Kuvatiedostot toimitan yleensä latauslinkkinä (WeTransfer) tai kuvagallerialatauslinkkinä. Netti/somekokoiset kuvat pystyn toimittamaan myös sähköpostitse. Mikäli jätät minulle tyhjän, alustetun muistitikun kuvauksesta lähtiessäsi, myös kusti polkee.

Et saa. Käsittelemättömät raakakuvatiedostot jemmaan omaan arkistooni muutamaksi vuodeksi. Saat omaan käyttöösi sekä korkearesoluutioiset että nettikäyttöön optimoidut jpg-kuvatiedostot. Haluan, että saat vain loppuun saakka harkitun ja viimeistellyn kuvan itsellesi muistoksi.

Et voi. Ne ovat vain omaa katselua varten. Voit toki lähettää vedosgallerialinkin makutuomareille nähtäväksi, mutta koevedoskuvien kopioiminen ja jakaminen on kiellettyä.

Viimeisteltyihin kuvatiedostoihin sinulla on vapaa käyttöoikeus. Voit jakaa kuviasi somessa, laittaa nettisivuillesi, lähettää kumminkaimalle rapakon taakse tai yhdistyksen lehteen, teettää kortteja, postimerkkejä, julisteita, kuvamukeja, t-paitapainatuksia…you name it.

Et kuitenkaan saa käyttää kuvia kaupallisiin tarkoituksiin, ts. myydä etkä luovuttaa kuvia kolmannelle osapuolelle kaupallisiin tarkoituksiin. Kaupallisesta käytöstä sovitaan ja (mahdollisesti laskutetaan) erikseen.

Filtterin lisääminen tai kuvan rajaaminen somessa loukkaa periaatteessa tekijänoikeuttani. Jos joudut kuitenkin rajaamaan ja käsittelemään kuvia esim. Instagram-käyttöä varten, tulisi näistä muokkauksista mainita kuvatekstissä. Kuvaajan nimi on kuitenkin kohteliasta mainita kuvien käytön yhteydessä, olipa kuvat rajattuja/käsiteltyjä tahi ei.

Et voi. Kuvakilpailuihin osallistutaan itse otetuilla kuvilla. Minun ottamiini kuviin vain minulla on tekijänoikeudet, myös kilpailuoikeudet.

Kuvagallerian avulla markkinoin omaa kuvaajabrändiäni ja yritän vahvistaa asemaani valokuvaajan markkinoilla. Olla näkyvillä. Kuvagallerian avulla kerron omasta ammattitaidostani ja houkuttelen asiakkaita varaamaan kuvausajan. Ja potentiaaliset asiakkaat tykkäävät katsella kaikenlaisia kuvia, vaikka olisivat etsimässä kuvaajaa yksivuotiaalleen…

Lähetän laskun itse kuvauksesta heti kuvauksen jälkeen seuraavana arkipäivänä. Maksuaikaa laskulla on 14 päivää. Kuvatiedostot laskutan vasta kuvavalintojesi jälkeen.

Dokumentaarisen kuvauksen laskutan kokonaisuudessaan kuvauksen jälkeen heti ensimmäisenä arkipäivänä.

Dokumentaarisessa hääkuvauksessa laskutetaan 25% kokonaissummasta etukäteen ns. varausmaksuna. Varausmaksu huomioidaan loppulaskussa. Vasta varausmaksun maksaminen vahvistaa hääkuvausvarauksen halutulle päivämäärälle.

Käytössäni on  ammattitason valokuvatulostin. Pystyn tulostamaan tarpeen ja kiireen vaatiessa omille kuvausasiakkailleni pieniä määriä kuvatulosteita A3+ kokoon saakka Fine Art- ja premium-valokuvapapereille.

Suosittelen kuitenkin mielelläni kuvatuotteillesi sopivan toimittajan.

Hääkuvaus koostuu sekä näkyvästä että näkymättömästä työstä. Näkyvää työtä on itse kuvaaminen ja palaveeraaminen hääparin kanssa ennen hääpäivää. Näkymätöntä työtä ovat esimerkiksi kuvauksen suunnittelu, kuvauslokaatioihin tutustuminen ja sähköposteihin vastaaminen, laskutus, peruskuvankäsittely kuvauksen jälkeen, vedosgallerioiden siirtäminen palvelimelle, vedoskuvien julkaiseminen, kuvien viimeistely kuvankäsittelyssä, kuvien lähetys…

Kuvien edittiin eli viimeistelyyn voi mennä saman verran (joskus enemmänkin) aikaa kuin itse kuvaukseen/kuvauspäivään.

Heti, kun hääpäivä on lyöty lukkoon. Varsinkin, jos suunnittelet kesähäitä. Suositut hääkuvaajat ovat myyneet loppuun kesäviikonloppunsa yleensä jo edellisenä vuonna. Kesäaikana on myös paljon muita juhlia ja tilaisuuksia, jolloin vapaista ajoista kilpailevat muutkin kuin hääparit.

Kyllä tehdään, aina kirjallisesti.

Minä olen ollut varausmaksujen kanssa joustava. Yleensä en ole ottanut varausmaksua pelkästä potrettikuvauksesta, mutta mikäli kuvaukseen sisältyy potrettien lisäksi vaikka vihkiminen tai valmistautuminen, laskutan 25% kuvauksen loppusummasta etukäteen ns. varausmaksuna. Varausmaksu laskutetaan 1-3 kk ennen juhlapäivää, riippuen laskutuksen kokonaissummasta.

Hääkuvauspalaveri pidetään n. 1 kk ennen juhlapäivää. Joskus olen tavannut parin vielä toistamiseen kirkkoharjoituksissakin edellispäivänä.

No eihän se valokuvaaja sinne syömään ole tullut 🙂 Mutta jos kuvauspäivä venyy yli 6-tuntiseksi, olisi kiva haukata jotain jossain välissä. Ruokailumahdollisuudesta on hyvä mainita etukäteen, jotta kuvaaja voi tarvittaessa varautua omilla eväillä.

No jos näin ikävästi kävisi, että häät peruuntuu tai siirtyy, kannattaa tästä ilmoittaa mahdollisimman pian kuvaajalle, viimeistään edellisenä arkipäivänä ennen kuvauspäivää. Ilmoitus tulee tehdä kirjallisesti, esim. sähköpostilla/tekstiviestillä/WA tms ja siinä on yksilöitävä selkeästi hääpäivä ja asiakkaan nimi.

Kuvaussopimuksen purkamisen jälkeen kuvaajalla ei ole velvoitteita asiakasta kohtaan. Peruuntumistapauksessa varausmaksu jää kuvaajalle.

Mikäli häät siirtyvät päivälle, joka sopii kuvaajalle, kuvataan häät sovitusti uutena ajankohtana. Mikäli uusi päivä ei sovi kuvaajalle, ei varausmaksua palauteta.

Hääpäivänä voi sataa. Tai voi olla satamatta. Kuvaajan kanssa kannattaa suunnitella Plan B ja ehkä Plan C:kin. Sateenvarjot, miljöössä olevat katokset ja isot suojaisat puiden lehvistöt, kirkko, juhlapaikan sisätilat…

Kun varautuu sadepäivään ja sadekuvaukseen, voi yllättyä positiivisesti.

Jep! Ehdottomasti. Sairaana ei voi tulla kuvaukseen. Enkä minä kuvaa sairaana. Etsitään kalenterista uusi aika ja siirretään kuvaus sinne.

Välillä kuvaajallekin voi sattua vahinko ja käsi katkeaa, varvas murtuu tai polvilumpio kiertyy paikaltaan. Jos kuvauksen pystyy siirtämään, siirretään. Jos kuvausta ei pysty siirtämään, käytän verkostojani härskisti hyväkseni, ja yritän etsiä korvaavan kuvaajan.

Kuvaajahan ottaa tietenkin ensi tilassa teihin yhteyttä, että näin kävi nyt.

Sisältö on suojattu. Hiiren kakkospainike ei toimi täällä.